Minulle luvattiin hikoilua hyvässä seurassa, joten annoin junan kuljettaa Savoon. Ei ollut turha lupaus.
Kuopion Riennon ”entisille nuorille” suunnattuun kuntonyrkkeilytoimintaan tutustuminen mahdollisti antoisia kohtaamisia. Osallistuin harjoituksiin vanhan ajan urheilutunnelmaa henkivässä väestönsuojassa ja haastattelin seuran toimihenkilöitä sekä harrastajia.
Sivuillaan Kuopion Riento kertoo haluavansa olla ”entisten nuorten liikuttamisen asiantuntija”. Mistä siis on kyse ja olisiko tästä tekemisen meiningistä esimerkiksi muillekin paikkakunnille?
Entiset Nuoret harjoittelevat kahdesti viikossa. Haastateltujen mukaan säännöllisyys on ensiarvoisen tärkeää ja tahti on juuri sopiva. Sen avulla pysyy aktiivisena ja virkeänä muinakin viikonpäivinä.
Ryhmässä ei ole ikärajoja suuntaan tai toiseen, mutta noin puolet kantaporukasta on eläkkeellä, osa jo hyvän aikaa. Harjoituksiin osallistuvat eivät silti halua tulla määritellyksi iän tai muun vastaavan tekijän kautta. Heitä yhdistää liikunnan ilo.
”Meillä on täällä hauskaa ja saadaan täysillä iskeä säkkiä, jos siltä tuntuu.”
– Tiina 70 v.
Ohjelmassa on kuntonyrkkeilylle tyypillisiä lihaskunto- ja säkkiharjoitteita. Erityistä huomiota kiinnitetään keskikehon vahvistamiseen ja tasapainoon. Nämä ominaisuudet ovat hyödyllisiä muutoinkin, sillä ne ehkäisevät esimerkiksi tapaturmia liukkaalla talvikelillä.
Treenien turvallisuudesta huolehditaan huomioimalla liikkujien yksilölliset vahvuudet sekä mahdolliset haasteet, kuten nivelvaivat. Rasitusta saa tulla, mutta repimään ei lähdetä. Kukin osallistuu haluamallaan intensiteetillä, oman kunnon mukaan.
Motivaatiota lisää varmuus siitä, että harjoituksissa tehdään ”omalle kropalle sopivia juttuja, omalla tavalla ja omalla rytmillä”, toteaa lonkkaleikkauksesta toipuva Lasse. Treenikaveri Hannele tietää säännöllisen kuntonyrkkeilyn auttavan niskahartiavaivoista kärsiviä, joilla voi olla ”taipumusta kököttää”.
”Hirmu paljon on saatu ihmisille sitä liikkuvuutta lisättyä.”
– kunto-ohjaaja Tumi Turunen
Näissä harjoituksissa pipot eivät kiristä, eivätkä otsat rypisty. Liikkuminen ei ole suorittamista, vaan lämpimän huumorin siivittämää yhdessäoloa. Kaikki ovat tervetulleita sukupuoleen, liikuntataustaan, ikään tai muihin seikkoihin katsomatta. Jokainen ”saa olla oma ittensä”, hihkaisee Tiina.
Tutkimus on osoittanut, että hyväksyvä tunnelma rohkaisee yksilöitä liikkumaan ja liikunnan sosiaalinen ulottuvuus on tärkeää yksilölajeissakin. Ryhmässä harjoitteleminen onkin jatkuvaa vuorovaikutusta.
”Juuri se, että se on sitä yhdessäoloa myös. On tärkeetä saada ihmisiä liikkumaan ja näkemään toisiaan.”
– Kuopion Riennon puheenjohtaja Jani Palopelto
Palopelto toivoo, että yhteisöllisyys syventyisi jatkossa seuratoiminnan muillakin osa-alueilla. Myös muut haastatellut kokivat, että tämän päivän ihmiselle tekisi hyvää lisätä kuuluvuuden tunnetta ja ottaa vastuuta yhdessä tekemisestä esimerkiksi talkoilla.
Itselle sopivan liikuntamuodon löytäminen on arvokas asia, eikä se ole itsestäänselvyys. Seuroilla onkin kautta maan tärkeä tehtävä kansan liikuttamisessa.
Rupattelu Entisten Nuorten kanssa havainnollisti, miten mielekkääksi koettu liikunta säteilee energiaa arkeen. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joten oikeanlainen kehon rasittaminen ja rasituksesta palautuminen edesauttavat myös mielen hyvinvointia
On yhteiskunnan etu tukea ja rakentaa kaikkea sellaista liikuntatoimintaa, jossa ihmisten moninaisuus ikä mukaan lukien nähdään voimavarana. Tämä edistää myös jatkuvuutta liikuntakulttuurissa.
”Tää on mukavaa touhua, hyvät vetäjät ja kunto kohenee. Oonpahan vähän niinku esimerkillinen noille lapsenlapsillekin.”
– Hermanni 75 v.
Entiset Nuoret täyttävät muuten syksyllä 2022 kymmenen vuotta, onneksi olkoon! Olisipa hienoa saada vastaavaa toimintaa muuallekin.
***
Vuonna 1907 perustetun Woimistelu- ja urheiluseura Kuopion Riennon ensimmäisiin vuosikymmeniin voit tutustua Tumin (kuvassa) johdolla täällä.
Haastateltujen harrastajien nimet muutettu.